mattiosaisa Vain aikani kuluksi

Mitä kummaa, musiikkia YLEn radio PUHEeesa

 Minua harmittaa ja kummastuttaa kovasti kun radio PUHEeesa ovat alkaneet soittaa kevyttä musiikkia.

PUHE on ollut mielikanavani mutta nyt joudun sen hylkäämään. Lienenkö poikkeusyksilö mutta kun haluan kuunnella musiikkia niin niin ihan itse valitsen genren ja se sattuu olemaan kaukana PUHEeen tarjoamasta "lempeän vaihtoehtoisesta ja uusia elämyksiä tarjoavasta" kuten PUHEeen musiikkia luonnehditaan. No eipä PUHE kovin kiinnostunut taida tykkäämisistäni ollakkaan kun heidän kohderyhmänsä kuuluu olevan 30 - 44 vuotiaat kuuntelijat ja oma ikäni menee selvästi yli ylärajan.

Päivän Pohjalaisesta luin ohjelmapäällikkö Olli Juneksen perusteluja sille miksi kanavalla jonka nimi on PUHE aloitetaan nyt soittaa kevyttä musiikkia. Hän sanoo mm "Musiikki raikastaa kanavan ilmettä", tämä väittämä menee tyystin yli ymmärrykseni. Kertoo hän myös että palautetta uudistuksesta on tullut vuolaasti, ensin kriittistä mutta sittemmin muuttunut maltilliseksi. Minua kovasti rupesi kiinnostamaan millaista on maltillinen palaute.

Ensin katsoin YLE PUHEeen FB sivuja ja siellä ainakin yhdeksän kymmenestä moitti musiikin soiton monin ja sangen jyrkin sanoin ja moitteita oli runsaasti peukutettu. Sitten lueskelin mitä sanoo asiasta ISn nettisivut, no sielläkin kommenteissa suunnilleen pystyyn haukuttiin sulosoinnit puheen lomassa ja ihmeteltiin kielteisessä mielessä. Olipa sielä galluppikin että tykätäänkö musiikin soitosta puheiden ohessa, oli annettu liki 3400 ääntä joista 92% uudistusta vastaan, että sen sortin maltillisuutta.

Sellainen kuva minulle nyt tästä jäi että verovaroin turvatussa monopolissa päättäjät voi tehdä juuri niinkuin omassa ja vain omassa viisaudessaan hyväksi näkevät. Ykityisellä puolella tällainen meno saattaisi johtaa suuriin vaikeuksiin radiokanavan kohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Haiskahtaa Teoston lobbaukselta. Puheesta ei kirstuun kilahda, musiikista tulee tuloja. Ylellähän tämä on tietenkin vain menoerä, mutta kun veronmaksajia riittää, niin ....

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Yle Puheen facebook -sivun otsikko on 'MAAILMA PARANEE PUHUMALLA' ja sitten se alkaa soittamaan tyhjänpäiväistä kevyttä musiikkia.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Radio puhe on siis lopullisesti pilattu. Urheilun siirtäminen kanavalle oli jo suuri huononnus. Olen kyllä jossain määrin kiinnostunut urheilusta, mutta ei ole tylsempää ohjelmaa kuin jääkiekkokierros tai muut vastaavat lajista riippumatta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kuuntelen (YLE:ltä pääosin vain Puhetta) radiota aamuisin ja iltaisin. Sattumalta huomasin, että keskipäivälle oli tullut uusi ohjelma, jossa esitellään yksi levy ja lopuksi soitetaan ko. levy.

Kuinka paljon Puheessa soitetaan musiikkia? Ympäri vuorokaudenko? En ole huomannut. Soitetaanko musiikkia enemmän kuin vain tuo keskipäivän levynesittelyn yhteydessä? Jos musiikkia soitetaan enemmän, Puhe-kanavan idea katoaa.

Toisaalta... olen hiukan kyllästynyt Puheen formaattiin. Aamulla kolmen nuoren tiimi puhuu innoissaan, mutta usein vailla suunnitelmaa. Tuollainen karkaa helposti handusta ja kuulostaa toistuessaan vastenmieliseltä. Olen kuullut kun juontajat innoissaan kälättävät ulos varman mielipiteensä asiasta, joka vaatisi taustoistusta ja perehtymistä ennen selkeän kannan ottamista. Yksisilmäinen puolueellisuus on myös rasitteena. Tosin on siellä (Puhe) muutama todella osaava ja poliittiset keskusteluohjelmat ovat hyviä.

Kun lähdin kritisoimaan niin hiukan lisää. Puhetta, kuten juonnettuja radio-ohjelmia yleensä, vaivaa taustoihin perehtymättömyys. Paljon on puhevikaa ja turhaa korostusta puheessa. Luulen, että Niilo Ihamäki kääntyilee haudassaan -sillä hän (ja mm. Martti Silvennoinen) jos kuka teki tiukasti toimitettuja
ohjelmia. Ei liene helppoa Olli Ihamäelläkään, sillä hän oli viimeisiä selkeästi ja neutraalisti artikuloivia YLE_n toimittajia.

Noh, ajat muuttuvat. Nyt on muotia spontaani puhuminen ja taito sekin, kun on täytettävä etterin tyhjää tilaa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Aamulla kolmen nuoren tiimi puhuu innoissaan, mutta usein vailla suunnitelmaa. Tuollainen karkaa helposti handusta ja kuulostaa toistuessaan vastenmieliseltä. Olen kuullut kun juontajat innoissaan kälättävät ulos varman mielipiteensä asiasta, joka vaatisi taustoistusta ja perehtymistä ennen selkeän kannan ottamista. Yksisilmäinen puolueellisuus on myös rasitteena".

Tuo tekoletkeä kälkätys vaivaa erityisesti Radio Suomen alueradioita klo 6-10 sekä klo 15-18. Hirveätä kun kaksi, nuorta aluetoimittajaa istuvat studiossa ja yrittävät täyttää soittolistan levyjen välistä aikaa (ilman käsikirjoitusta, suunnitelmaa saatikka sivistystä). Nuo soittolistat tehdään Helsingissä ja niiden valinta lähentelee Ylex:n linjaa. Maakunnissa Yle tarjoaa siis kaksi nuorisokanavaa (kohderyhmä alle 35-vuotiaat). Sääliksi käy 35-80-vuotiaita yleveron maksajia..

Radio Suomi tarjoaa hyvää ohjelma iltaisin, öisin sekä sunnuntain aamuina. Muuten kuuntelen nykyisin Yle radio ykköstä.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Pitkälti samaa mieltä.
Juuri tuo teennäisyys ja teko pirteys pistää korvaa ja kaikki (oikeastaan) ilman asiaa. Toisaalta, työtäänhän he vain tekevät ja radiossa (etenkin Puhe-) on paha olla puhumatta mitään. Onneksi on kanavia muitakin.

Lienee myös kysymys resursseista, joita on niukennettu. Ennen varsinaisten ohjelmien tekoon oli porukkaa, äänittäjät, äänitarkkailijat, leikkaajat, jutut stemmattiin sekunnin tarkkuudella. Nyt toimittaja editoi ohjelmansa itse. Toki tuo pätee vain ns. ohjelmiin, ei täytejuontoihin.

Josku oli hyvä kanava se, jossa miesääni välillä totesi: "Ei rokkia vaan barokkia." Klassisen musiikin ohjelma. Siinä ei puheet häirinneet, muutama mainos kyllä oli.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

>Tuo tekoletkeä kälkätys ....

ooo

Sitä tulee, se on karmeeta. Itsekritiikki taitaa olla tuntematon käsite .

Eivätkö ne Ylessä saa selville, mitä ihmiset radiosta haluavat. Siellähän on mittaamattomat arkistot. Niin... tai kyllähän he saisivat, ei vaan taida olla todellista halua...

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kyllä sitä musiikkia vähän enemmän tulee kuin tuo keskipäivän esittely. Asia on mielestäni myös vähän periaatteellinen jos on YLE PUHE niin sitten puhutaan. No tuon puhumisen taso todella on minunkin mielestäni kirjavaa lapsellisesta pulinasta tiukkaan asian.
Periaatteista vielä että todella risoo PUHEeen puuhamiehen kevyt tai pikkemminkin totuudenvastainen suhtautuminen yleisön musiikinvastaiseen krtiikkiin.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Vai noin on, että musiikkia soitellaan enemmänkin (on jäänyt viimeaikoina vähemmälle radio).
Jos pitäydytään blogisi aiheessa, totean; totta, PUHEradio on puhetta varten. Sellaiseksi se luotiin ja sitä varten minäkin sen valitsin. Onneksi on vielä tasokkaita, juonnettuja poliittisia ym. keskusteluohjelmia - ja se tarpeellinen "turn off" - näppäin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#8

>... totta, PUHEradio on puhetta varten.

ooo

Veikkaanpa, että jos heitä moittisi musiikin soittamisesta he puolustautuisivat sillä että kanavan nimi ei ole "vainpuheradio" ;-)

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tottahan aktiivinen ja valikoiva radion kuuntelija paneutuu etukäteen itse kunkin kanavan ohjelmatarjontaan ja poimii kanavilta vastaanottoapparaatin nappuloiden avulla juuri sen mitä haluaa kuunnella, näinhän sen pitäisi olla. Laiskuus ja mukavuudenhalu pistää kuitenkin toivomaan että olisi joku kanava jota pääsääntöisesti kuuntelisi että ei tarvitsisi rasittaa itseään kanavien vaihtelemisella.

Piruuksissani ja aikani kuluksi kai minä tämän avauksen itse asiassa teinkin, sillä kyllä kai se selvää on että valtion monopolin omainen verovaroin rahoitettu laitos (esim Yle PUHE) lähettää juuri sellaista ohjelmistoa kun se ITSE parhaaksi kansalaisille näkee ja sanoohan vanha viisauskin että turha on tutkainta vastaan taistella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Olen viime vuosina kuunnellut ahkerasti Yle Puhetta, koska yritän pysytellä uutisten ja ajankohtaisten aiheiden virrassa mukana. Minuakin hieman ärsyttävät nyttemmin puheen lomaan sijoitetut musiikkivalinnat. Ymmärrän kyllä, että useamman tunnin puheohjelma ilman hengähdystaukoja on toimittajille ja juontajille melkein epäinhimillinen työtehtävä. Jotain sinne puheen lomaan tarvittaisiin.

Kuulin sitten ohjelmapäällikön puheenvuorossa, että Yle Puhe on suunniteltu muistaakseni 30-45-vuotiaille. Musiikkikappaleet on valittu heidän toiveitaan ajatellen.

Minusta on älytöntä valita ohjelmakanavien kohdeyleisöjä iän perusteella. Lasten ja nuorten ohjelmat kyllä sopii suunnitella ikäryhmittäin. Mutta yli 30-vuotiaat kansalaiset eivät ole enää määrieltävissä iän perusteella.

Keski-ikää lähestyvät kansalaiset ovat todella erilaisia. Ei heitä voida enää määritellä iän perusteella. Tämä Yle Puheen musiikkipolitiikka taitaa heittää minut taas takaisin pääasiassa varsinaiselle kulttuurikanavalle Yle Radio Ykköseen. Kuuntelen hyvin mielelläni taukomusiikkina vaikkapa Schubertin Impromptuja. Ne kestävät sitä paitsi kulutusta vaikka miten pitkään ja aivan eri tavalla kuin päivän renkutukset.

Avustan Suomi-raporteillani Australian valtion maahanmuuttajaradiota SBS:ää. Tuo maailman laajin maahanmuuttajaradio (noin 70 kieltä) lähettää suomen kielellä kerran viikossa tunnin mittaisen ohjelman, jonka toimittaa Sydneyssä Karl Mattas. Joka toinen viikko ohjelmassa on minun raporttejani, joita voi kuunnella netistä erillisinäkin.

Tässä tunnin lähetyksessä on viikon pääuutiset Australiasta, maailmalta ja Suomesta, kulttuuria ja tiedettä esitteleviä raportteja ja pari yleensä ikivhreää suomalaista musiikkikappaletta. Ulkosuomalaiset ovat aivan sairaan kiinnostuneita Euroviisuista. Tässä lisätietoa ja kuunteluohjeita:

# Tietokoneella tai kännykällä voi kuunnella maailman suurimman maahanmuuttajaradion, Australian valtion SBS Radion suomenkielisen lähetyksen, jota toimittaa Sydneyssä Karl Mattas ja jota olen avustanut Suomi-raporteillani yli 20 vuotta.
Tuoreimman lähetyksen voi kuunnella tästä:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Uotila kuuntelisi Schupertin impromptuja taukomusiikkina, minä esimerkiksi klassista akustista kitaraa vaikkapa Bachia, Heitor Villa-Lobosia tai yksinkertaisia Fernando Sorin kappaleita.
Arvaan että joku taas haluasi kansanmusiikkia toinen atonaalista nykymusiikkia ja kolmas ties mitä. Monen korville on PUHEeen valitsema kevyt musiikki kidutusta.
Ihaan samoin olisi jos PUHE soittaisi vaikka urkusooloja.
Siinäpä se ongelma juuri on, yksi tykkää äidistä toinen tyttärestä, näinhän se menee ihmisten kesken ja hyvä niin - Yle PUHE pysyköön lestissään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Yksi tykkää yhdestä musiikkityylistä ja toinen jostakin aivan muusta. Sille emme voi mitään. Eri vuosikymmenien (ja tässä tapauksessa hyvin harvojen vuosikymmenien) hitti-iskelmien edelle asettaisin vaikkapa kansanmusiikin, joka on tavallaan ajatonta.

Olisi myös mahdollista sijoitaa päivän ohjelma-aiheiden lomaan pieniä historiallisia äänitteitä samaan tapaan kuin Yle Puhe esittää läpi yön. Tuollaisesta arkistoaineistosta voisi helposti valita tilanteeseen sopivan aiheen. Historiallinen arkistoaineisto pohjustaa aivan erinomaisesti tämän päivän ymmärtämistä.

Musiikkikappaleet saattavat hypätä aivan liian kauas käsiteltävistä aiheista. Musiikkinäytteet kuuluvat kyllä ilman muuta asiaan, jos haastatellaan musiikin tekijöitä niin kuin Yle Puhe usein tekee. On tuntunut kiusalliselta kuunnella tuollaisia haastatteluja ilman asiaan liittyvää musiikkia.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Oliko kyseessä musiikki vai "musiikki" ?
Ei silti, että kumpikaan Puhe-kanavalle kuuluisi. Kunhan pohdin.
Turhan usein, kun musiikkina mainostettu onkin jotain kakofoniaa, känätystä, kailotusta jne.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Vielä kerran ihmettelen että joku haluaa kuunnella jonkun toisen ihmisen valitsemia satunnaisia musiikkikappaleita.
Tai kuuleehan aika ajoin ihmisistä jotka väittävät olevansa kaikkiruokaisia musiikin suhteen, epäilen, kummeksun ja kadehdin ken tällaisen lahjan on saanut.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tavallisilla kaupallisilla radioasemilla joutuu puheen lomassa kuuntelemaan jonkinlaiselta listalta enemmän tai vähemmän automaattisesti valittuja musiikkikappaleita. Sama koskee Yle Radio Suomen ja Radio Vegan paikallisia ja valtakunnallisia ajankohtaislähetyksiä. Yle X ja Radio X3M tarjoavat ohjelmaa nuorisolle ja nuorille aikuisille ja siihen liittyvää musiikkia.

Yle Radio Ykkösellä on toisenlainen musiikkilinja. Sinne on sijoitettu ns. konserttimusiikki ja myös kansanmusiikki. Yle Puhe aloitettiin ilman musiikkia. Nyt sitten sinne yritetään sijoittaa hiukan musiikkia. Toivottavasti löytyy sopiva linja. Ehdottaisin kansanmusiikkia ja arkistomateriaalia.