mattiosaisa Vain aikani kuluksi

Pylsy

Pylsy

Jos on joku kuka ei tiedä mitä on pylsy ja on kiinnostunut avartamaan ymmärryksensä piiriä niin tässä lyhyt johdatus aiheeseen. Tarkempaa tietoa voi itse kukin saada Internetin tiedon laareista.

Pylssy on ruokalaji tai lisuke, varsinkin ennen nykyistä yltäkylläisyyden aikaamme suosittu varsinkin syksyisin. On se eräänlainen hakkelus jonka keskeisiä ainesosia ovat eläimien sisukalut, siannahka,  korvat, kärsälevyt, kanalintujen kivispiirat jne. Onpa kerrottu että jossain laitettiin hieman kettuakin mukaan, tavoiteltiin riistan makua. 

Pylsyyn valikoidut komponentit keitetään suolavedessä  kypsiksi, hakataan kuurnassa petkeleellä pieniksi palasiksi ja maustetaan. Sipuli, mäkimeirami, kynsilaukka, lipstikka ja pippurit kienevät olleet yleisempiä mausteita.

Vuosisatojen saatossa oli kyläkunnille ja kinkeripiireille kehittynyt omat reseptinsä ja tyypillistä oli että omaa pylsyä pidettiin ylivertaisena verratuna muihin. Oli myös yksittäisten emäntien ja pitokokkien kehittämiä ohjeita, jotkut niistä olivat maankuuluja, pitkiäkin matkoja matkustettiin että päästiin maistamaan esimerkiksi Tammelan pitäjässä Letkun kylässä muinoin asuneen Aune Rupakaisen pylsyä. Oli muudankin kulkumies päässyt tämän vieraanvaraisen peräkylän emännän pylsyä sattumoisin maistamaan. Muikistellut huuliaan, silmät muljahdelleet autuaasti, niin oli suun mukaista ollut että oli kärttänyt toistakin lautasellista syödäkseen. Sen lusikoituaan oli ikäänkuin kiitokseksi tuuheasti röyhtäissyt.

Tällaisten valioluokan pylsyjen ohjeet pidettiin ymmärettävästi visusti salaisuuksina, vain emänniltä tyttärille suullisesti kerrottuina.

Myös Ruotsissa syötiin yleisesti pylsyä, kutsuivat sitä pölsaniksi.Tarkempaa tietoa naapurimme pylsyperinteestä, joka sivumennen sanoen lienee ollut hieman rikkaampi ja monimuotoisempi kuin omamme voi lukea Torgny Lindgrenin kirjasta jonka nimi on "Pylssy". Kirja kannattaa lukea sellaisenkin ken ei välttämättä ole pylssystä 
kiinnostunut mutta on halukas ylipäänsä lukemaan laadukasta kirjallisuutta. Tämä Torgny on sangen kuuluisa kirjailija, mainittakoon vielä hänellä lienee hieman kälmimäisiä piirteitä luonteessaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.