mattiosaisa Vain aikani kuluksi

Kevättalven synkkää valoa

 • Hämärä on laskeutumassa metsään.
  Hämärä on laskeutumassa metsään.
 • Siinä se ylväänä seisoo aikansa elänyt, jököttää pystyynkuollut kuusi, oivat oksat tallella vaikkapa pöllön istua ja vaania saalista. Linnuista puheenollen todettakoon että tienoo oli aivan hiljainen, ei edes korpin karhea ääni rikkonut hiljaisuutta. Toisaalta se olisi hyvin sopinut ankeaan tunnelmaan.
  Siinä se ylväänä seisoo aikansa elänyt, jököttää pystyynkuollut kuusi, oivat oksat tallella vaikkapa pöllön istua ja vaania saalista. Linnuista puheenollen todettakoon että tienoo oli aivan hiljainen, ei edes korpin karhea ääni rikkonut hiljaisuutta. Toisaalta se olisi hyvin sopinut ankeaan tunnelmaan.
 • Kevättalven illan valju aurinko viimeisillä voimillaan siinä kullannut ojan jäätä.
  Kevättalven illan valju aurinko viimeisillä voimillaan siinä kullannut ojan jäätä.
 • Kylmää valoa se kuitenkin tavallaan on, kuvassa voi erheellisesti näyttää lämpimältä mutta paikanpäällä koettuna tunnelmaa leimasi salakähmäisesti hiipivä pimeys ja koleus.
  Kylmää valoa se kuitenkin tavallaan on, kuvassa voi erheellisesti näyttää lämpimältä mutta paikanpäällä koettuna tunnelmaa leimasi salakähmäisesti hiipivä pimeys ja koleus.
 • Valoa juuri ennen lopullista hämärää, hienosti jaksaa sävyttää ladon päädyn, jos osaisin maalata saattaisin mallikseni ottaa.
  Valoa juuri ennen lopullista hämärää, hienosti jaksaa sävyttää ladon päädyn, jos osaisin maalata saattaisin mallikseni ottaa.
 • Venesatamaan olen nyt saapunut, täysikuu noussut taivaalle. Tämä nyt ei liene se kuu jonka sulho haluaisi mielitietylleen taivaalta noutaa.
  Venesatamaan olen nyt saapunut, täysikuu noussut taivaalle. Tämä nyt ei liene se kuu jonka sulho haluaisi mielitietylleen taivaalta noutaa.
 • Pilvien ja risujen takaa loistaa. Kunpa olisi sattunut kuun eteen lepakko tai korppi niin olisi tunnelmaa koko rahan edestä. Maailmanlopun tunnelmaksi sen silloin koin. Mutta toisinkin sen olisi voinut nähdä, vaikkapa Eino Leinon tapaan:

Kuu kalpea kulkevi kulkuaan,
kevät-yö on kaunis ja pyhä.
Kai aika jo ammoin erota ois,
mut yhdessä ollaan me yhä.
Yön tuulonen hiljaa tuudittaa
lepän lehviä uinuvia.
Sydän ääneti sykkien aavistaa
suven suuria unelmia.

Optimisti ymmärtää että maaliskuussa on kulkijan lupa aavistaa lähestyvä valo ja lämpö.

Että sellainen iltakävely ja tunnelmat sillä kertaa.
  Pilvien ja risujen takaa loistaa. Kunpa olisi sattunut kuun eteen lepakko tai korppi niin olisi tunnelmaa koko rahan edestä. Maailmanlopun tunnelmaksi sen silloin koin. Mutta toisinkin sen olisi voinut nähdä, vaikkapa Eino Leinon tapaan: Kuu kalpea kulkevi kulkuaan, kevät-yö on kaunis ja pyhä. Kai aika jo ammoin erota ois, mut yhdessä ollaan me yhä. Yön tuulonen hiljaa tuudittaa lepän lehviä uinuvia. Sydän ääneti sykkien aavistaa suven suuria unelmia. Optimisti ymmärtää että maaliskuussa on kulkijan lupa aavistaa lähestyvä valo ja lämpö. Että sellainen iltakävely ja tunnelmat sillä kertaa.

Omasta mielestäni elämme juuri nyt kesäkuun puolivälissä vuoden hienointa aikaa. On valoa ja lämpöä, luonto on saavuttanut parhaimman hehkeytensä. Vihreydessä on elämän syvyyttä ja kasvun voimaa, kesän kääntyessä toiselle puolikkaalleen väri kypsyy tummemmaksi ennen syksyn uusia värejä. 


Hetkestä pitäisi ihmisen nauttiman ja niin yritän ja valtaosin onnistun mutta varsinkin sadepäivän sattuessa juohtuu mieleen että ei tätä kesää pitkään kestä. Pimeys ja kylmyys vaanii, ikäänkuin jo nurkan takana kurkkisi.


Hieman synkistellen kaivelin esiin muutaman kuvan muudalta viime maaliskuiselta iltapäivän ja illan kävelyretkeltä. Vaikka kevään korvalla oltiinkin hämärä ja pimeys ahdistavat vielä valon lasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Minna Hänninen

Laitoin tänään takkaan tulen, vaikka talvella en sitä tehnyt, koska en halunnut investoida puihin. Olen miettinyt, että mikä olisi mieluisin vuodenaika, mutta en ole löytänyt. Lämpö on tietenkin hyvä asia, mutta suomen kesä ei sitä varmuudella takaa. Valo on hyvä asia myös, mutta ilman pimeyttä ei ole valoakaan. Voi tätä kaksinaisuuden maailmaa!

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Näin on tämän kesän mittaan useana päivänä iloinen pystyvalkea roihunnut meidänkin olohuoneemme takassa.
Kyllä puihin kannattaa investoida, rahalla saa lämpöä ja mukava on huonojen TV ohjelmien sijasta tuijottaa liekkien leikkiä. Niin ja hiilloksella voi paistaa lihaisan makkaran tai halstrata muikkuja tai jos niitä ei ole saatavilla niin sitten silakoita.

"Ilman pimeyttä ei ole valoakaan" korkeampaa filosofiaa? Tätä jäin pähkäilemään, entäs onkos valoa ilman pimeyttä.

Minna Hänninen

Laiskuus on varmaan suurin syy, että en investoi puihin. Sähkö maksaa enemmän, mutta on vaivattomampaa.

Niinpä, valo ilman pimeyttä on kuin pimeys ilman valoa, joten kaksinaisuudessa ei ole sen enempää päivittelemistä. Mutta ihminen kun olen, niin jaksan päivitellä...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kultainen oja mystinen ja hieno. Kultainen taivas kiintoisa muttei yhtä kiintoisa kuin oja. Yöntopit ladot ogoshna. Sommittelu etsii ogoshnaa ja on, on mikä ettei, mut se viimeinen silaus tai silava. On sitä silmän hyvä kyl et voin ol vääräski

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Valokuvauksesta kiinnostuneen kannattaa poiketa Eeva Valliuksen "Valokuvaus tekee onnelliseksi?" keskustelussa. Siellä on myös linkki Jari Rajalan mahtaviin kuviin, sellaisiin joita katsellessa hyvän kuvan metsäsätäjä saattaa tulla onnettomaksi kun maali on niin kaukana.

Kiitokset Mikaelille kun piti "oja" kuvan mystiikasta.

Minna Hänninen

Minä tapaan poistaa kaikki ottamani kuvat aika nopeasti, olivat ne sitten hyviä tai huonoja. Vanhat kuvat edustavat jotain mennyttä aikaa, jolloin olin tavallaan eri ihminen tai erilaisessa elämäntilanteessa.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Kauniita ja tunteita herättäviä kuvia kevään valoista. Näissä kuvissa on tunnelmaa.

Näin keskikesän hetken lähestyessä ne näyttävät selvästi enteilevän tulevaa kesää, varsinkin tuo ladon seinässä näkyvä auringon kajo. Toisaalta tuo vielä talvinen kevään aika nostaa mieleen myös surua; tulee muisto hämäristä ja lyhyistä talven päivistä ja yhä kasvavasta kesän ikävästä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jotenkin en nyt haluaisin talvea muistella, vaikka se vastakohtana tälle ajankohdalle joskus tulee mieleen. Onhan kaikissa vuodenajoissa oma hohtonsa.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

En minäkään talvea muistele, kesä on minulle paljon mieluisempi vuodenaika. Kuvia katselen ja niihin suhtaudun ihan vain kuvina, pidän tai en pidä kuvasta riippumatta siitä onko kuvan kohde minulle mieluinen.

Minna Hänninen

"Kuvia katselen ja niihin suhtaudun ihan vain kuvina"

Tällä asenteella olisi varmaan kaikki kuvani säästyneet, mutta jostain syystä en pysty siihen. Tietenkin voisi vaan hyväksyä sen, että entisaikojen minäni on tykännyt kuvata ties mitä kukkiakin, vaikka nykyään en moista tekisi :)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #10

Tuhansai kuvia on tullut otettua. Kaikkia ei varmasti kannata säilyttää. Nykyisin kirjoita parhaisiin kuviin mistä niissä on kyse. Näin löydän tarvittaessa helpommin. Aion karsia, sillä kyllähän niistä osasta voi hyvin luopua. Videoista on hiukan vaikeampi luopua. En tiedä miksi. Niissä ehkä on enemmän kuin pelkissä stilkuvissa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Todella kauniita ja tunnelmallisia kuvia. Suosikkini on numero kolme. Siinä on joku erikoinen tunnelma....kuin taikapuro.