mattiosaisa Vain aikani kuluksi

Koira ja hänen viisautensa

Luulen että aika yleisesti kuvitellaan että koira olisi kovinkin viisas eläin. Minä sitä vähän epäilen, enemmin nyt todistelematta uskoisin että esimerkiksi varis ja orava ovat paljon viisaampia monista muista eläimistä puhumattakaan. Ei kai koira juurikaan osaa pohtia, laskelmoida, ratkaista ongelmia ja kummastella maailman menoa. Paremminkin on hän yksinkertaisesti mukavuudenhaluinen, ahnas ruualle ja kyhnytyksille. Ihminen on sen itsekkyyttään jalostanut mielensä mukaiseksi, alistuvaiseksi ja kauniisti silmiin tuijottavaksi kumppanikseen elämän arkeen. Tottahan koira saadaan opetettua, on agilityä, jänisten ja lintujen jahtaamista, huumeiden nuskintaa, jopa ruumiin haistajia järvien pohjamudista mutta ei se mitään viisautta ole. Elikko vain tottelee, haluaa vain miellyttää isäntäänsä, jonka kokee laumaeläimenä olevan itseään ylempänä rankingissa, mutta toimii ennenkaikkea palkioksi annettavien makupalojen ja kehujen toivossa. No tietysti onhan se jonkilaista "viisautta" on että arvostaa elämän säännöllistä sisäruokintaa, lämmintä ja kuivaa makuusijaa, lepertelyä ja silittelyä mutta kukapa, ihminen tai muu kotieläin ei tykkäisi. Mutta eihän tämä koirien tyhmyys sitä tarkoita että eivätkö olisi nuo kuolaavat, karvojaan sisätiloihin lähdettävät hännänheiluttajat mukavia seuralaisia. Monia hyviä syitä on ihmisen koiraa elättinään pitää. Se pakottaa ulkoilemaan, elikkoa kävelyttäessä tapaa muita koiraihmisiä. Jos ei ole aivan sulkeutunutta ihmistyyppiä niin avutuu mainioita tilaisuuksia ajatustenvaihtoon, saattaa syntyä aivan pysyviäkin, hedelmällisiä ja pitkäaikaisia ihmissuhteita. Maailman murjoma tai yksinäisyydestä kärsivä saattaa saada lohtua kuvitellessaan koiran myötäelävän ja jakavan ongelmiaan. Koiraa on myös mukava ihmisen seurailla, vaikka kaikkia sen touhuja ei aina ole helppo ymmärtää. Vähän sama juttu kun on kanoja katsellessa, tuntee itsensä viisaammaksi. Tällaisia ajatuksia nyt äkkiseltään pyöri mielessäni seuraillessani latialla koiranunia jalat nytkähdellen ja välillä ynähdellen katselevaa Toto koiraamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikki riippuu tietysti siitä mitä viisaudella tarkoitetaan. En usko, että variksetkaan kovin paljon maailman menoa pohdiskelevat, vaan toimivat vain luontaisten vaistojensa ja geneettisesti opitun toimintatavan mukaisesti.

Koirat ovat kyllä selvästi kanoja viisaampia, koska osaavat löytää tien ruoan luokse vaikka se olisi hankaloitettu. Kanat eivät älyä edes kiertää verkkoaitaa saadakseen jyvät, jotka ovat verkon toisella puolella, vaan jäävät pökkimään päätään verkkoon, kun yrittävät ylettää sen toisella puolella oleviin jyviin.

Koirilla on sen verran kehittyneet aistit, että ne vaikuttavat joskus ihmistäkin viisaammilta, kun aistivat asioita, joita ihmiset eivät huomaa. Myöskin koirat ovat hyvin oppivaisia ja ehdollistuvat erittäin helposti toimimaan omien päämääriensä mukaisesti. Lisäksi koirilla on usein sangen hyvä tilannetaju.

Koirien "viisaus" on olemukseltaan myös lähempänä ihmisten viisautta kuin kissan viisaus. Koiraa voi hämätä, mutta kissaa ei juurikaan. Jos koiralle on heittävinään kapulan, mutta jättääkin sen sitten käteensä, niin koira lähtee juoksemaan kapulan perässä metritolkulla ennen kuin huomaa, ettei se minnekään ole lentänyt. Kissa sen sijaan jää tuijottamaan kättä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Variksen elo on paljon vaativampaa kuin koiran. Liekö se nyt viisautta mutta on sen esimerkiksi pohdittava pesän paikkaa monesta eri vinkkeleistä, myös rakentaminen vaatii järkeä, miten ja minkälainen risu mihinkin asettaa. Ruoka on hankittava itse, koko ajan seurattava näkyykö vaanivia kanhaukkoja tai muita petoja. On ymmärrettävä vaakkua varotukset lajitovreille tai sitten vain vaakuttava elämisen ilosta. Koira vaan louskuttaa ikäväänsä tai verenhimossaan jänistä ajaessaan. Siinä mainitakseni muutamia eroja variksen ja koiran maailmasta. Ehkä juuri elämisen helppous on tehnytkin koirasta niin tyhmän ja itse asiassa melkoisen itserakkaan ja nautinnonhaluisen otuksen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No sitten hämähäkkikin on viisas, kun osaa rakentaa verkon sopiviin paikkoihin saaliidensa pään menoksi ja kimalainen on viisas, kun osaa ottaa mettä kukasta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minä kyllä pidän variksia erittäin älykkäinä lintuina. Yksi tuttavani kertoi, miten törmäsi fiksuihin variksiin pilkkireissulla.

Kaksi kaverusta istuivat pilkillä, kun huomio kiinnittyi temppuilevaan varikseen. Varis teki jos jonkinlaista hyppyä ja mutkaa. Sattumalta kaveri vilkaisi taakseen ja huomasi toisen variksen eväslaatikon kimpussa.

Peli oli selvä. Toinen varis kiinnitti ihmisten huomion, kun toinen yritti salakavalsti varastaa ihmisten eväät. Ei tuohon ihan tyhmän elikon ymmärrys riitä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minäkin tunnen monta fiksua Varista, Eira, Minna ja moni muu;)

Mutta variksista tiedän myös, että varis osaa paljon asioita, mutta voi varistakin jymäyttää. Kaksi metsästäjää menee varismetsälle pyssyt olallaan ja varikset katoavat maisemista. Toinen tulee pois ja varikset palaavat ja paikalleen jäänyt mies saa varikset tähtäimeensä.

Pikkupoikana opin, että ei tarvitse olla edes kivääri olalla keppikin riittää kun varikset poistuvat, mutta ilman keppiä kulkeva ei varista pelota mihinkään.

Tässä lintu anoo vettä ihmisiltä.

https://www.youtube.com/watch?v=GLGqUTTLh1w

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Koiran viisaus perustuukin luottamukseen ihmisessä, mitä fiksumpi koiranomistaja sitä tyhmempi koira, mutta asia on tietysti päinvastainen. Fiksu kasvattaja saa koiransa ajattelemaan, vaikka tarjoaakin sille makoisat oltavat sisätiloissa ja ulkona. Koira sitten palvelee ihmistä juuri sen verran kuin siltä odotetaan, ei tavallinen työmieskään patruunaa palvele yhtään sen enempää kuin on tarpeen liksan saamiseksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Koiran viisaus on eri sorttia mutta jos koirat osaisivat määritellä viisauden omista lähtökohdistaan, voisivat pitää ihmistä aika tyhmänä tai ainakin kömpelönä ja avuttomana. Koiran aistimaailma on niin eri.

Ihminen ei haista että kuka tuossa polulla eilen käveli tai mitä oli syönyt, tai ymmärrä hännän asennosta mitä kulloinkin ollaan mieltä. Pahinta on ettei ihminen osaa pitää huolta itsestään: Jos koira ei pihamaalla haukullaan ajaisi pois kaikkia niitä ohikulkijoita, autoja, kettuja ja jäniksiä niin kuka tietää mikä hirveä kohtalo muuta laumaa olisi jo odottanut. Sängyn allekaan ihminen ei ymmärrä piiloutua, vaikka raketit kuinka ulkona paukkuisivat. Harvoin isäntä ymmärtää pysähtyä reviiripolun merkatakseen metsässä.

Jos koiralle ei ihminen ymmärrä antaa tehtävää niin se valitsee sen itse vaikka huonekalujen uudelleenmuotoilun alalta tai usein juuri turvallisuustehtävistä.

Kissoista ei voi puhua samana päivänäkään. Jos kissan ja ihmisen kokoero olisi huomattavasti pienempi, ensimainittu ei epäröisi jahdata tätä nurkkaan ja leikitellä tällä julmasti kunnes antaisi lopullisen iskun tai jättäisi kituvana maahan. Tai veisi ylpeästi tätä kotiinsä näytille.

Avaruudessakin koira lajina kävi jo ennen ihmislajia.

Ps. Koira ymmärtää ihmistä paremmin kuin ihminen koiraa, on jopa opetellut joitain kymmeniä sanoja tämän vieraan lajin kommunikoinnista. Se on paljon enemmän, mitä ihminen yleensä osaa koiran puheesta. Itse olen oppinut mm. kuulemaan haukusta, ajaako kodin ohi kohta tuttu naapurin auto vai joku vieras jo ennen kuin näen tai kuulen auton. Koira myös tietää tismalleen että onko isäntä kohta lähdössä ja pääseekö mukaan vai ei, osaa ennakkoida mitä ihminen tekee ja mitä se merkitsee koiralle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varsinkin puhetta koirat saattavat oppia erittäin hyvin ymmärtämään.

Kun itselläni oli sheltti, niin se ymmärsi sitä koskevat arkiset keskustelut niin suomeksi kuin englanniksikin (puhuimme kiinalaisen kotiapulaisen kanssa englantia) niin hyvin, että sen kuullen ei kannattanut keskustella lainkaan olisiko jollakulla ehkä aikaa mennä "kävelylle" tai "for a walk". Jos jotain sinne päinkin mainitsi niin koira alkoi hyppiä ja haukkua sekä heiluttaa häntäänsä eikä tietenkään sille halunnut sitten tuottaa pettymystä.

Selvästikin se ymmärsi myös kun puhuttiin jostakusta tutusta ihmisestä, joka ei ollut läsnä tai ruoan antamisesta t.m.s. Kävelyllä ollessa ei tarvinnut tehdä mitään elettä, vaan sanoa normaalilla äänellä, että "käännytäänkö takaisin kotiin päin", niin koira kääntyi oitis.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei vain puhe vaan ihmisen eleet ja tekemiset.

Mun koira tulee levottomaksi kun silitän vaatteita, tietää että kohta on isännällä lähtö ja todennäköisesti ei pääse mukaan. Se on vähän pelottavaakin kun huomaa että elukka lukee toista kuin avointa kirjaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #5

Juu kyllä koirat tietävät, mitä merkitsevät puku, farkut tai lenkkikengät;)))

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #5

Juu..kun välillä tuntu,että ajatuksethan tuo elukka lukee.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Käsimerkkejäkin ymmärtää hyvin. Koirarodustakin on kiinni se miten viisaksi voi tulla. Muistaa myös niin hyvässä kuin pahassa. Koiran älynlahjoja ei lie missään mitattu eikä viisauden karttumista. Viisaushan syntyy ajan kanssa, kokemusten myötä niin koiralla kuin ihmisellä. Koiralla on myös ennakoimisen kyky. Se lukee meitä, vaikka emme sellaista huomaisikaan. Ei ruoka ole ainut houkutin, vaikka pikkunameilla voi koiran saada tekemään temppujakin.

Koirani rakensi jo pienenä leikkikalun. Kuoharin korkista tuli pallo, jonka se siirsi mäen päälle ja juoksi pallonsa perässä. Teki useita kertoja tuon tempun. Miksi nyt tuollaista suunnittelua ja leikin järjestämistä voisikaan kutsua?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tietojeni mukaan aikuiset koirat voivat päästä kaksivuotiaan lapsen tasolle.
Meidän edesmennyt mäyräkoira ymmärsi heti, jos sanoin sille, että "äiti lähtee kauppaan ja tulee kohta takaisin." Se tassutteli heti alistuneen näköisenä eteiseen makaamaan minun kenkieni päälle, eikä enää pyrkinyt aktiivisesti mukaan, kun oppi mitä puheeni tarkoitti. Saman litannian on tyttäreni opettanut myös omille koirilleen ja se toimii hyvin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Koirani (6v) osaa parikymmentä sanaa. Kun sanon esimerkiksi hophop (koirani on näet kaksikielinen) juoksee se heti ulko-oven avattuani auton perään odottamaan että vien sen metsään juoksentelemaan.
Mutta ei se ei ole viisautta, itsekkin yksinkertaisuuttani tai nautinnonhalussani lähden mukaan jos napuri kysyy että lähdetäänkö ottamaan yhdet. Hupini vuoksi ja naapureita hämmästyttääkseni olen elikkoni opettanut ymmärtämään mitä tarkoittaa kun sanon "tuoli", sen kuultuaan vaikka syvästä unesta oitis hyppää kynsileen, tutkii kaikki huushollimme tuolit tietäen että jonkun päällä odottaa takuuvarmasti herkkupala.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Voihan tuollaisia opettaa eläimille ja oppivat yhtä lailla kuin ihminenkin taitonsa on oppinut. Eläin kuten ihminenkin oppii myös muulla tavoin kokemuksesta. Eläin ei ole ihminen. Eläimellä on rajoituksensa niin on meilläkin.
Koiralla on hyvät ystävät ja viholliset ja ne joista pitää ehkä vain vähän.

Koirani kulkee metsässä vapaana. Se odottaa usein, että tulen. Se jää katsomaan peräänsä. Kutusun sitä huolehtimiseksi. En ole sitä koiralle opettanut. Mistä lie oppinut. Koirani kävi alkukesästä tutustumasa supin pesään. Oli jo aika matkaa edellä, kun kuulin metelin. Supi oli käynyt sen kimppuun. Tikannut mahanalukseen reikiä. Osannut siis kääntää herkän puolen esille. Kun kuulin metelin lähdin kohti. Koirani juoksi vastaan linkuttaen ja seurasi minua tiiviisti. Oli saanut kokemuksen, jota ei toista kertaa ota vastaan. Sai antibioottikuurin ja selvisi.

Eilen puolukoita poimiessa oli metsässä hirveä määrä hirvikärpäsiä. Koira tuli lähelleni. Oletan, että oletti, että minun lähelläni niitä ei ole. Muutaman hurjan hepulin sai karkottakseen kiusantekijät. Kaikkea koirankin pitää kestää.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Mutta Matti..jos sinulla ei olisi tietyn tasoista viisautta,niin ethän sinäkään moisesta asiasta mitään hupia saisi???

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Eikös kana ole siitä viisas eläin, että se kykenee ennustamaan maanjäristyksen alkamisen, samaan pystyvät vuohet ja norsut ainakin. Lehdissä kirjoiteltiin Aasian tsunamin jälkeen v 2004 että tällaista olisi havaittu. Ihminen ei laitteineen tähän pysty.
Mahtavatko kalat meressä reagoida jotenkin.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kanan ennustajanlahjoista en ole kuullutkaan. Jos osaa, niin onko niin viisas että kertoisi havaintonsa jollakin tavalla? Vai onko niin että vain itse mokoma hakeutuu ulos kanalasta jossa arvelee olevan sortumisen vaaran.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pidät siis kykyä kertoa asioista muillekin viisautena ja kertoa vielä samalla tavoin kuin ihminen sen tekee. Eläin kertoo omalla tavallaan monia asioita, mutta onko ihminen niin viisas että ymmärtää?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #15

Tässä on just se oikea pointti..me emme voi verrata ihmisen viisauteen..tämähän on se yleisin "moka"..jopa pitkäänkin koiran omistaneiden kohdalla.Mullakin meni ensimäisen koirani kanssa jonniinnin verran aikaa,ennenkuin huomasin kuka se tyhmä on.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#14
Jostakin joskus lukenut tällaisesta kanan herkkyydestä. Olikohan niin että ne tulevat rauhattomiksi.

Niin.... onhan linnuilla monenlaisia kykyjä; havainnoivat maan magneettikenttää ym ihmeellisyyksiä joita muuttolinnut käyttävät hyväkseen, saaliseläinten ulosteiden infrapunajälkiä yms.

Tätä kaikkea usein herneen kokoisin aivoin.

Ja sitten vielä niillä voi olla viisauksia ja ominaisuuksia, joista me ihmiset emme ehkä koskaan saa tietää mitään.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Jospa linnut tietävät kuinka ikiliikkuja rakennetaan, mutta eivät kerro miten, koska me ihmiset olemme niin tuhmia luonnolle. :-)
Tähän viittaa harakan nauru :-)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Sinä viikonloppuna, kun Tshernobylin ydinonnettomuus tapahtui, olin sunnuntaina iltapäivällä ajamassa autolla Helsingistä kohti Hyrylää. Uutista onnettomuudesta ei vielä ollut Suomessa julkistettu - ei ainakaan minun korviini.

Muistan ihmetelleeni lokkien käyttäytymistä moottoritieosuudella. Ne lentelivät matalalla kun päättömät kanat edestakaisin ja osa niistä osui ajaviin autoihinkin.
Mitään sellaista en ole sitä ennen enkä sen jälkeen havainnut.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #25

#25

Niin ..... saastuneista sienistä, marjoista, pikkujärvien pikkukaloista puhuttiin tuolloin paljon. Todella riviäkään ei ole näkynyt linnuista.

Sitten taas toisaalta ..... Nykyään Tshernobylin alue on kait melko tarkkaan evakuoitu, mutta kyllä on näkynyt kirjoituksia, että siellä olisi mm jonkinmoinen susikanta ja jos on susia, niin täytyy olla myös saaliseläimiä.... siis itse olen alkanut epäillä, että jospa radioaktiivinen säteily ei olisikaan niin vaarallista kuin on puhuttu.

Säteilyähän ei kuulema ihmisaistein tunne, paitsi hyvin voimakkaan.
lll

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä Vastaus kommenttiin #23

Tuo lintujen ja miksei vaikka muurahaisten salattu viisaus laittoi pohdiskelemaan. Jos ja niinkun varmaan sitä on, eivätkö osaa välittää tietoa ihmiselle, vai onko niin että vuolaasti kertovat mutta tyhmä ja kiireinen ihminen ei ymmärrä. Tai sitten eivät kerro kun arvaavat ihmisten väärinkäyttävän tietoa omaksi itsekkääksi tarpeekseen usein vielä luonnon kustannuksella.

Saattaa myös ihmiseltä puuttua mielikuvitusta tai niin että jonkun viisaan ihmisen päässä kerran naksahtaisi ja hän ymmäräisi vaikkapa kanaa jolle ikiliikujan tekeminen on pikku juttu.

Kanan viisaudesta vielä että jos se nyt ymmärtää jonkun hirmuisen luonnonmullistuksen pian tulevan ja olisi tosi viisas niin kyllä varottaisi ihmistä koska kanan hyvinvointi loppuviimeksi on kiinni ihmisen avusta. Vielä sen sanon että kana on viisas siinä että tuottaa ihmiselle munia jos ei tuottaisi saattaisi piankin joutua kanapadan keskeiseksi elementiksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #26

Tai jos kana on niin viisas että tietää tsunamin olevan tulossa ja jättää vasiten kertomatta. Odottaa että jos aalto veisi sen munarosvon.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Varisten viisaudesta olen melkoisen vakuuttunut, kun olen katsellut meidän pihalla, kuinka se on usein tuonut linnuille tarkoitettuun vesikippoon kuivuneen leivänkannikan ja jää odottelemaan kunnes se pehmenee syöntikelpoiseksi.

Muisti on myös varsin tarkka. Kiinan pystykorvamme vahingoitti kerran variksen poikasta pihassamme, eikä koiralla enää sen jälkeen ollut asiaa ulos ilman ihmisen vartiointia. Se teki syöksyjä koiraa kohti ja kerran pääsi nokkaisemaan sitä ja myöskin minua suoraan päähän. Olin tietysti osasyyllinen tapahtumaan. Se oli oikeastaan aika pelottavaakin...kuin suoraan elokuvasta "Linnut". Rauha palasi meille vasta sitten kun poikaset lähtivät omille teilleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun olin pieni, niin meillä oli eräänä kesänä kotieläimenä kesy harakka. Se löydettiin poikasena maasta ja se saatiin ruokittua pipettimaidolla ja hyönteisillä nuoreksi aikuiseksi.

Kutsuimme sitä Manolitoksi silloisen TV:ssä pyörineen länkkärisarjan mukaan.

Manolito ei koskaan alkanut lentää, korkeintaan pieniä parin metrin pyrähdyksiä, vaan se käveli jaloillaan ihmisten joukossa ja osallistui seurusteluun pitämällä naukuvaa ääntä "njaak njaak njaak". Se eleli sekä sisällä talossa että ulkona pihalla.

Kun meillä oli myös pari valkoista hiirtä elättinä, Manolito sai kerran napattua toisen niistä ja alkoi syödä sitä jossain piilossa. Huomasimme keittiön pöydän ääressä istuessamme, että se nokki jotain ikkunan ulkopuolella kiinni olevalla lintujen ruokintalaudalla. Kävi ilmi, että se yritti piilottaa hiiren irrallista päätä laudan ja ikkunan väliin.

Työnsä tehtyään se taapersi avoimesta ovesta sisälle ja hyppäsi keittiössä ikkunalaudalle tutkien tarkasti lintulautaa ikkunan toisella puolella. Huomattuaan, että hiiren pää näkyi siitä jonkin verran, se kiirehti takaisin nokkimaan sen alemmaksi piiloon.

Manolito kuoli kesän lopussa syötyään ampiaisen, joka pisti sitä kurkkuun. Ilmeisesti villit harakat eivä moista olisi tehneet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos kivasta tarinasta! Uskoni varisten älykkyyteen vain kasvoi:).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mahtavan hieno tarina. Kyllä eläimillä on oma viisaus, josta emme kovin helposti pääse perille. Hiukan ehkä jos elämme niiden keskuudessa käyttäen havaintokykyämme ja aistejamme.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oli meilläkin pentuna kesy harakka sen nimeksi laitettiin Pica. Se kyllä lenteli olkapäältä olkapäälle, mutta kun mummoni sitä hätisteli aina pois omalta olkapäältään niin se siitä hyvästä paskoi mummoni pyykit pyykkinarulla. Muiden vaatteita tai pyykkejä Pica ei koskaan sotkenut, eli tunsi hätistelijän ja hänen vaatteensa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Juha Kuikalle kommentoisin; ihminen, joka väittää kanojen olevan tyhmiä, katsokoon peiliin.
Olen kasvattanut eräitäkin vuosia maatiaiskanoja (elävät muuten täysin vapaasti pihapiirissäni; ei aitoja) kuin myöskin koiria (rekikoirabisnes), väittäisin joissain tapauksissa maatiaiskanan älykkyyden (älykkyyden määritelmä, älykäs selviytyy siitä mihin viisas ei koskaan joudu)olevan korkeammalla tasolla kuin keskiverto koiran. Kasvatan myöskin viestikyyhkyjä ja niistäkin jotain tiedän. Italialais-/englantilainen käyttäytymisoppien tiedemiesryhmä totesi kokeissaan viestikyyhkyn selviytyvän ongelmatilanteista (älykkyys) huomattavasti koiraa etevämmin.
Nämä asiat ovat helppoja kommentoida mutta vähemmän helppoja ilman käytännön kokemusta vastaväittää.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Linnut ovat joskus hyvin uteliaita myös. Viimeisin huvittava tapaus tältä kesältä. Pääskyset tekivät pesänsä talon räystään alle. Talo on aika matala ja kuljin päivittäin monta kertaa pesän alitse. Pääskyt menivät hyvin varovaisesti pesäänsä. Ukko oli aina langalla pitämässä vahtia ja antoi naaraalle merkin kun oli hyvä aika lentää pesään.

Kerran kuitenkin sattui tapaus, jossa olin aitiopaikalla kun naaras lensi pesäänsä ja näin miten "hän" pesään tultuaan menikin pesän reunalle matalana kurkkimaan pesän reunalta alas mitä siellä alhaalla oikein tapahtuu.

Pääskymuori katseli tovin siinä kontallaan mitä alhaalla tehdään. Siellä kaksi pientä koiranpentua leikki keskenään- Selkeästi siinä vakoiltiin toista eläinlajia pelkästä uteliaisuudesta. Ja minä vakoilin samalla pääskyä, eli samaa kastia olemme uteliaita siitä mitä toiset lajit tekevät ja opimme ehkä jotain.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

En oikeastaan lukenut koko avausta, vaan nyt huomasin avaajan melko laajakatseisen analyysin koiranpitoon,
Sitten tuo kanojen nostaminen esiin myöskin; kutkutti minua, kun kasvatan vapaita, siis todella vapaita maatiaiskanoja, ei ole verkkoaitoja "Gamel bootsit" (vanha mainos miehistä, jotka kulkevat omia teitään) jalassa" nämä kanani elelevät, kuljeskelevat milloin missäkin. Aina en edes tiedä missä ne ovat. Kutsuessani kyllä ilmaantuvat näkyviin (herkkupaloja).
Aivan oivallinen avaus.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vaikuttaa idylliseltä, mutta: missä pihakana, siellä kohta kanahaukka, kettu tai supi. Eivätkö pedot ole ongelma?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Siipikarjaa ei edes saa pitää vapaana ennen kuin kesäkuussa koska lintuinfluenssa. Jos katettuja verkkoaitoja ei ole niin nokkaporukka on sitten melkein puolet vuodesta sisätiloissa.

Voihan sitä ajatella että säädökset eivät koske omia tirppoja, mutta en tiedä onko se kovin älykästä. Vastuullisella kanankasvattajalla nimenomaan on ne verkkoaidat/häkit ja niiden puuttumisella en niin paljoa kehuskelisi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #35

Laki tosiaan on näin, mutta miten verkkoaita suojelee lintuinfulenssalta vaikka olisi kattokin verkkoa, kun ulosteen voi ruikata ruokakuppiin verkonraostakin?

Tämä laki on jotenkin torso, mutta tokihan sitä tulisi noudattaa, kun se on laillisesti säädetty. Touko Aalto kuitenkin kehottaa meitä hiukan omiin ratkaisuihin, jos asia tai laki on täysin väärä. Onko sekään lausunto sitten lain mukainen, mene ja tiedä?

Onko yleensä mahdollsita olla väärää lakia?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #37

Käsittääkseni lain tarkoitus on estää "villejä" lintuja laskeutumasta kanojen joukkoon vaikka einehtimään ja samalla levittää flunssaansa. Se on totta että satunnaisia ruikkaamisia ei tiheäkään verkko estä, mutta kai rajanveto on pantu siihen että aika vähän niitä kakkii kun verkotettu tila ei niin houkuta. Valokatteella tai vanerilla tuosta selviäisi jos huolestuttaa.

Voihan sitä kansalaistottelemattomuutta harrastaa mutta kovin vastuullista se ei tässä tapauksessa ole, kun kyse on elukoiden terveydestä josta isäntäeläin on vastuussa. Aika pikkujuttu sellaisen verkon rakentaminen kuitenkin on eikä kana siitä kärsi. Voi jopa voida paremmin, vaikka ihminen ajatteleekin että vapaus on se korkein arvo.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #38

Jos on iso katettu tarha ei kana koskaan tapaa aitojaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Muistaaksni oli mainita myös koirista. Meillä ainkin viisi hurttaa pitää ketut kauempana, ja vapauden hinta on aina joku (peto).

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Eivät meillä kanahaukat, supit, ketut ole koskaan vahinkoa tehneet.
Mitä tulee lintuinfluenssaan; kannattaa suhtautua asioihin realistisesti; olen kokenut kolme erilaista pandemiaa vuosien varrella ja kertaakaan en ole kuollut.
Minun jalkani ovat tiukasi maassa.
Koirista vielä sen verran; kaksi asiaa, jotka koira oppii, tätä tein, tätä seurasi. Koiran aivotoiminnan suojamekanismi; sijaiskäyttäytyminen, on varsin mielenkiintoinen asia. Esim kun valjakkokoirieni johtajat tietävät (opetuksen myötä), että porotokan perään ei saa mennä, ne purkavat viettipatoutuman lisäämällä vauhtia menouran suuntaan; siis sallittua. Se on sitä hermorakenteen suojelua/opetus,

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Vielä tuosta kommentista "estää villejä lintuja laskeutumasta einehtimään kanojen sekaan". Kuinkahan kokemusperäistä ko kommentti lienee.
En ole vuosikymmenien kokemusteni perusteella tullut havainneeksi, että vesilinnut tulisivat kanojen ruokintapaikalle.
Tuossa lähin järvi on n 500m, seuraava n 2,5km ja järviä ja lampiahan täällä riittää.
että vapaus on se korkein arvo.....niin se mielestäni ajattelee kanakin, joka sentään on älykäs lintu.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Pääskymuori katseli tovin siinä kontallaan mitä alhaalla tehdään. Siellä kaksi pientä koiranpentua leikki keskenään- Selkeästi siinä vakoiltiin toista eläinlajia pelkästä uteliaisuudesta. Ja minä vakoilin samalla pääskyä, eli samaa kastia olemme uteliaita siitä mitä toiset lajit tekevät ja opimme ehkä jotain.....
Todella hyvä huomio, osoittaa, että osaat tulkita eläinten käyttäytymistä ainakin yhtä hyvin kuin minä. Näissä asioissa olen ainaisen utelias.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kun näitä kirjoituksia kanan viisaudesta lukee alkoi oma uskoni ihmisen viisauden ylvertaisuuteen kanoihin verrattuna horjua. Sanoinko liian kevein perustein että siinä tuntee itsensä viisaaksi kun kanojen eloa seurailee.
No naapurissani on kymmenkunta luomukanaa, vapaita kuin taivaan linnut, tepastelevat ympäri laajaa pihaa. Yöksi vain heille varattuun lasten leikkimökkiin orsille ripustautuvat. Puolisen tuntia seurailin edesottamuksiaan mutta en hullua hurskaammaksi tullut, sen verran kuitenkin epävarmaksi että en nyt aivan syvällä rintaäänellä kanoja tyhmiksi sano vastedes.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Joo, alkujaan kun minulla oli noita munituskanoja, mitä lienevätkään olleet. Niitähän sai hakea ympäri tilukseni ja yöksikään ne eivät kaikki osanneet aina mennä kanalaan. Munivat minne sattui jne. Kyllästyin. Menivät pataan.
Sitten innostuin näihin itä-suomalaisiin ja sitten alkoikin oppimisjakso; ei kanoille vaan minulle. Ihmettelin niiden vahvaa hautomisviettiä, uskomatonta poikastenhoitoa ja ns alkukantaisuutta. Opin paljon.
Paljon opin koiristakin noilla rekikoiravuosillani. Alkujaan luulin tietäväni koirista ja niiden opetuksesta kaiken vaan kuinkas ollakkaan, koirat opettivat minua.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Joo, alkujaan kun minulla oli noita munituskanoja, mitä lienevätkään olleet. Niitähän sai hakea ympäri tilukseni ja yöksikään ne eivät kaikki osanneet aina mennä kanalaan. Munivat minne sattui jne. Kyllästyin. Menivät pataan.
Sitten innostuin näihin itä-suomalaisiin ja sitten alkoikin oppimisjakso; ei kanoille vaan minulle. Ihmettelin niiden vahvaa hautomisviettiä, uskomatonta poikastenhoitoa ja ns alkukantaisuutta. Opin paljon.
Paljon opin koiristakin noilla rekikoiravuosillani. Alkujaan luulin tietäväni koirista ja niiden opetuksesta kaiken vaan kuinkas ollakkaan, koirat opettivat minua.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Äitini halusi opettaa lapselleen kanojen elämää. Hän antoi hautomisviettisen kanan hautoa ison määrän munia ja näin minä opin miten kana toimii. Miten huolella se hoiti tehtävänsä, ei hautomisen aikana juuri muuta tee kuin käy pikaisesti jotain syömässä ja suolensa tyhjentämässä. Miten se sitten suojeli poikasiaan, kun ne olivat kuoriutuneet ja alkoivat itsenäisesti etsiä syötävää. Ehkä opetti myös mitä syödä? Oli mielenkiintoinen oppi minulle luonnosta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ydinkysymys:

Kumpi on yleisempää
jättää koira vai vaimo toiselle miehelle?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Saattaahan olla että joku mies on joskus jättänyt koiransa toiselle miehelle, en vaan ole koskaan kuullut sellaista tapahtuneen

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Aivan, moni on jättänyt akkansa toiselle miehelle. Kumpi on arvokkaampi, koira vai nainen?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #48

Aamun huvitus, kiitos siitä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Karkasipa tuo avauksen tarkoitus kauas; perhepolitiikkaan.
Avaus oli mielestäni aivan mainio, sanoisin harvinainen. Tuo kanaosio taas edellä kerrotuista syistä, kutkuttu mieltäni.
Kun palataan alkuperäiseen; ihminen ja koira. Kannattaisi lukea Kondrad Z Lorentzin; koiran elämää. Voisi viisastua kohtuullisenkin paljon.
Olen elänyt koirien kanssa ja keskellä n 60 vuotta; avoimin silmin kun katselen, sanoisin jotain oppineenikin. Mielestäni koira on koira, sitä ei saisi inhimillistää, se vie väärille poluille. Meillä koira kuuluu maatiaiskanojen, viestikyyhkyjen kanssa samaan kategoriaan; en koskaan inhimillistä niistä yhtäkään. Ne ovat kotieläimiä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kalle on oikeassa, leikki leikkinä, koira on koira eikä sitä pitäisi ihan oikeasti inhimillistää. Eikä kanojakaan, mutta mielenkiintoinen on niiden maailma. Miten on esimerkiksi kanojen seksuaaliset tarpeet ja miten pääsevät itseään toteuttamaan ihmisen luomissa keinotekoisissa olosuhteissa. Hyvin luulisi asioiden olevan kotipihalla käyskentelevälä kanalaumalla josta kukko pitää hyvää huolta. Mutta miten on häkkikanojen kohdalla asiat?

Täytyy nyt vielä kertoa että tänä kesänä on minulla omin silmin ollut mahdollisuus seurata kahdeksan kanan ja yhden kukon elämää. Hellyttävintä on seurata yhden emokanan ja hänen yhdeksän lapsensa eloa. Koko ajan äitikana vaalii että ryhmä on hallinnassaan, jos vaara vaikkapa koirani puolelta uhkaa, ajaa hän oitis poikasensa tehokkaasti turvaan. Opettaa poikaset etsimään maasta syötävää, kuopaisee itse muutaman kerran maata ja astuu pari askelta syrjään jolloin poikaset ryntäävät katsomaan mitä maan uumenista paljastui.

Olisipa siinä vireälle ja uteliaalle tarkkailijalle inspiroiva mahdollisuus syventyä kanojen ja kukkojen maailmaan ilman ennakkoluuloja ja ennakkoasenteita.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuo mitä mainitsit kanaemosta, pätee myöskin koiriin, varsinkin alkukantaisiin. Valitettavasti harva koiranomistaja pystyy havainnoimaan koiraemon pennuistaan huolehtimista, koska pennut myydään pois jo n 8vko:n ikäisinä. Tosiasiassa koiraemo opettaa pentujaan aina tuonne viiden kuukauden ikään asti. Koiranpennun elämähän jakautuu sokeaan kauteen, jolloin vain tunto- ja hajuaisti toimivat, leimautuminen laumaan alkaa silloin. Sitten alkaa nopean oppimisen kausi aina tuonne neljään kuukauteen asti ja jatkuu itsenäistymisjaksona, kokemuksien hakemisena, laumahierarkian muodostumisena jne.
Varsinkin tuo nopean oppimisen kausi on erittäin tärkeä pennun alkavassa elämässä, sillä silloin emo opettaa tärkeimmät asiat pennulle.
Näitä asioita opin ymmärtämään rekikoiravuosieni aikana kun pennut elivät laumana aina tuonne vuoden ikään asti kunnes sitten alkoi rekikoiran arki ja valjakkotyöskentelyn oppiminen. Paljon opin koirien käyttäytymisestä niinä vuosina. Toki tein virheitä mutta opin myöskin koska en osannut olla täysoppinut, vaan halusin oppia aina lisää. Siis oppiminen oli kaksipuolista; koirat opettivat minua ja minä koiria, siis opimme kaikki.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Noinhan se menee. Keskusteluun sen verran lisää, että kun koirien elämää ja eläinten yleensä seuraa. Huomaa miten paljon heille tulee informaatiota jo perimässä. Mistä ihminen on hyvin pitkälle jo vieraantunut, eli meillä vasenkätisiä opetetaan oikeakätiseksi ja koulussa kaikkien tulisi osata suunnillen sama taso matikassa tai kielissä.

Eläinlaumassa kaikki on yksilöitä joita lauma käyttää kykyjensä, eikä minkään peruskouluopin mukaisesti. Kehtys on hitaampaa, mutta elämä ilmeisesti ihmisen huomassa leppoisempaa kuin meillä peruskoulun käyneillä.

Meillä on huomattu, että alfanaaras kouluttaa myös pentuja, vaikka ne ei sen omia pentuja olekkaan. Tämä tapahtuu noin 10 viikoisesta lähtien. Siihen saakka emo varjelee yhdenkään lamanjäsenen hänen pentuihinsa puuttumasta.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Tuo alfanaaras; se on kanojen keskuudessa selkeä asia. Joskus kun alfanaaras nokkaisee pientä kananuorikkoa, voi syntyä erikoinen tilanne, emo saattaa hyökätä alfanaarasta vastaan ja tulee joskus melko tiukkakin ottelu; jälkeläisten suojelua, siis lisääntymisvietin jatke.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä kutsun kanojen arvomerkkejä nokkimisjärjestykseksi. Meillä oli kerran kalkkunamuori joka vaati muilta kalkkunoilta hermoja tosissaan. Tämä alfanaaras kun söi ensin niin, että otti nokkaansa kauroja ja sitten ripotteli ne selkäänsä. Sieltä sitten nokki yksitellen ne suuhunsa ja söi. Toisten piti hievahtamatta katsella syömistä vierestä.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Oikeasti käytin edellisessä väärää termiä. Ei lisääntymisvietti vaan hoivavietti.