mattiosaisa Vain aikani kuluksi

Aikainen lintu madon nappaa (mot)

  • Aikainen lintu siinä madon nappaa
    Aikainen lintu siinä madon nappaa

Mikä minä olisin sananlaskujen paikkansapitävyyttä noin yleensä asettamaan kyseenalaiseksi. Eihän niitä ole tyhjästä temmattu, viisaat isoäitimme ja isämme olemisen menoa tarkalla silmällä seuranneet ihmiset niitä elämisemme ohjeiksi laatineet.

Toki on joukossa monia joiden sanomaa tekisi mieli äkkiseltään kyseenalaistaa, 
esimerkiksi "itku pitkästä ilosta" on masentava hokema. Vähintäänkin sumentaa varovaisen ihmisen iloitsemista kun joutuu koko ajan riemuitessaan pohtimaan kuinka pitkään voi iloita ettei mene pitkäksi ja itkuksi. 
Samoin "moni kakku päältä kaunis jne" siinähän kylvetään epäilyksen siementä leipomuksen sisällön laadun suhteen, että saattaisi olla silkkoa sisällä. Miksi ihmeessä näin,  maailmassa on syöty varmaan aikojen kuluessa triljoonia kakkuja jotka ovat sekä kauniita katsella, ilo silmälle että kerrassaan herkullisia syödä suihinsa. 

No  tämä nyt taisi olla näsäviisastelua mutta kun en kuitenkaan ollut aivan vakuuttunut sananlaskujen paikkansapitävyydestä päätin yrittää löytää todistusaineistoa. Koeponnistettavakseni otin sananlaskun "aikainen lintu madon löytää". Niinpä nousin eräänä aamuna lämpimältä vuoteeltani varhain,  jo ennen aurinkoa aamuhämärissä. Kuljin meren rantaan tähyilemään, auringon hieman kajastellessa lensi autiolle hiekkarannalle lintu, kahlaajalintu sen arvelin olevan, ehkä viklo. liro tai sipi. Hetken tuo siristeli silmiään, katseli ympärilleen, lajityypillisesti kahlaili siroilla jaloillaan matalassa rantavedessä ja kuinka ollakkaan äkkäsi madon, nappasi sen nokkaansa ja nielaisi tyytyväisenä vatsaansa.


Näin omin silmin ja kameran kanssa olin päässyt todistamaan yhden sananlaskun sanoman paikkansapitävyyden. Selvähän että jos tämä lintu olisi aikaillut yöpuullaan olisi mato mennyt menojaan tai joku aamuvirkumpi lintukolleega olisi sen syönyt makeisiin suihinsa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tuon sananlakun paikkansapitävyys tuli siis tieteellisesti todistettua.

Hyvin kaunis kuva.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Tuli todistettua, tieteellisyydestä tiedä. Mutta kun nyt usko asiaan vahvistui olen alkanut pohtia kuinka sovellan omassa elämässäni tuota elämisen ohjetta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Valoisimman kesän iltaöinä pihanurmelleni laskeutuu silloin tällöin lokkiparvi, joka etsii matoja. Näky on todella kaunis, kun vitivalkoiset linnut erottuvat syvänvihreää ruohoa vasten yläviistosta katseltuina. Lokit saattavat astella aivan ikkunan alla, parin metrin päässä katsojasta.

Kesäkuun yössä ilta ja aamu todellakin sekoittuvat niin, että "iltavuoroa" tekevä lintu vaikuttaa oikeastaan aamuvirkulta!