mattiosaisa Vain aikani kuluksi

Vakuuttava velehtelu on taitolaji

  • Tässä on ollut mallina todenpuhuja
    Tässä on ollut mallina todenpuhuja

Aikamme poliitikoille on muokatun totuuden puhuminen jokapäväistä, taitaa olla itse asiassa niin että vain totta ja oleellista puhumalla on pian entinen poliitikko. Suoranaisesti valehdella eivät juuri uskalla koska vaikka aivan pikkuvalheesta kiinni jäädessään joutuvat median ja vastapuolen leirin kolleegojen armottomaan 
ripitykseen, niinsanotusti kärpäsestä halutaan ja saadaan revitettyä sarvekkaita härkäsiä ja näitähän median käyttäjät halajavat lukea, paljon mieluummin kuin juttuja oikeista aikaansaannoksista. Aidot väärin muistamiset ja lapsukset vastapuoli myös sumeilematta leimaa valheiksi.

Yleisinpiä "valehtelun" muotoja lienee heillä puheissa jättää kokonaan huomiotta itselle epämieluisia faktoja ja puhumalla tarkoituksella asian vierestä sekä  saada joku pikku asia näyttämään mahdottoman kohtalokkaalta. Usein vedotaan myös kaikenkarvaisiin professoreihin, tarkkaan valittuihin tietoisena siitä  että suuri joukko toisia asiantuntijoita on aivan päinvastaisella kannalla, vilunkiahan se tällainenkin valikointi on.
 
Malta olla tähän laittamatta vähän muistelmia aivan toisenlaisesta valehtelijasta, humanistista, pajunköyden syöttäjästä jonka motiivit olivat rehellisiä, päivänvaloa kestäviä.

Äitini eno oli armoitettu valehtelija, suoranainen luonnonlahjakkuus alallaan, oli kehittänyt valehtelun taiteeksi.  Eikä se ollut yksin lahjakkuus, hän näki paljon vaivaa kehittääkseen esityksiään aina vaan paremmiksi. Oli tykönään paljon pohdiskellut valehtelun syvempää olemusta, seurannut erilaisten tehokeinojen 
purevuutta kuulijoihin, yksinäisen työnsä ohessa kehitellyt uusia valheiden aiheita ja käsikirjoituksia. Ammatiltaan oli hän puuseppä, yksin valmisti puisia suksia ihmisten hiihtää, ahersi pienessä pölyisessä verstaassaan hautausmaan aidan vieressä.

Hän oli laajalti tunnettu ja tunnustettu valehtelija, toki myös valmistamansa sukset olivat hyvämaineisia. Kaikki tiesivät hänen valehtelevan mutta siitä huolimatta hän oli kovin suosittu. Etäisempiä sivukyliä myöten tultiin istuskelemaan pieneen verstaaseensa kuulemaan hänen juttujaan.

Hän suorastaan hypnotisoi kuulijansa tarinoillaan joita täydensi ja höysti ilmeillään ja kehon kielellä, puheen rytmitys ja tauot olivat hänellä myös hallussaan. Esityksen kokonaisuus oli suorastaan veret seisauttava, usein jäi kuulijoilta pitkiksi aikaa suu auki, niin elivät koko sielullaan mukana performanssissa.

Näin oli muinoin, aikoina ennen televisiota. Nyt on viihdyttäjinämme joka oksalla stand up koomikoita joita pääsääntöisesti mahtuu kolmetoista tusinaan sekä puheohjelmien vetäjiä joissa vieraina samat hjallikset, jethrot ja kumppanit - piiri pieni pyörii.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Valehtelu on huono harrastus, mutta hyvä isäntä, sille joka sitä käyttää.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuli mieleen vale, emävale ja tilasto. Niitäkin poliitikot käyttävät totuuksinaan. Fraasin teki kuuluisaksi jokilaivuri-kullankaivaja-kirjailija Mark Twain vuonna 1906. Tilastot, taulukot ja niistä rakennetut eri muotoiset kaaviot ja kuvaajat ovat oivia keinoja käsitellä suurta määrää tietoa nopeasti ja tehokkaasti. Niiden avulla on mahdollista hahmottaa, sisäistää ja muistaa laajojakin datamääriä nopeasti ja vaivattomasti.
Ehkäpä juuri vaikuttavuutensa ansiosta tilastot ovat myös vaarallisia. Niiden avulla on mahdollista vääristellä tietoa vaikka itse luvut olisivatkin totuudenmukaisia. Näinhän se näyttää menevän.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset